Followers

VIDEO - Mirza & Qasehati Birthday Bash

Saturday, January 22, 2011

Resepi : Ayam Masak Kicap

Ni menu dinner mlm tadi.

Satu lauk je cukup!..fenat sungguh kalau weekdays kalau memasak..ye ler, mau tak penat, pukul 8 mlm baru smpai rumah..mana nak mandi lagi..nk bersilat kat dapur lagi…haih..

So geledah esbok mil, ada ayam bolat,adess jenuh nak potong..bedal je la labu hiks..

So fikir punya fikir..emmm buat masak kicap je lah! anak boleh mkn, aku laki bini pun blh makan!besides mmg feveret hubby!

DSC_1435

My Chicken Masak Kicap ;-)

 

Bahan2nya :

  • Ayam
  • kicap pekat
  • kicap manis
  • sos tiram
  • *bawang besar
  • *bawang putih
  • *halia
  • # cili api + cili masak dihiris @ dicampak je sebiji2, cili masak hiris lah ;)
  • *buah pelaga
  • *bunga lawang
  • *kayu manis
  • # asam jawa
  • # garam + perasa
  • # serbuk lada hitam @ lada sulah
  • tepung jagung (nak kuah pekat, letak lah)
  • air

 

Cara-cara nya :

  1. perap ayam seketika bersama kicap pekat,kicap manis & sos tiram.
  2. panaskan 3-4 sudu minyak, masukkan ayam perap tadi.
  3. masak sehingga ayam empuk
  4. masukkan bahan bertanda *
  5. gaul rata, tambah sedikit air,ikut suka lah nk kuah byk ke sikit
  6. kemudian masukkan bahan bertanda #
  7. gaul rata lagi, kalau nk kuah likat pekat, masukkan bancuhan tepung jagung.
  8. siap! jom makan! :)

 

DSC_1436

one of my kids feveret tau, even baru menyusu sebotol susu, bila ada je lauk ni, mmg selera nak makan! :-) so utk anak2 punya aku akan ketepi kan yg tak bercili punya,dh ketepikan, baru masukkan cili utk santapan aku & somi :)

 

 

so ini lah versi ayam masak kicap aku nya style, ada org akan goreng dulu kan ayam tu?mcm aku tak, klu goreng nanti akan liat/keras, mau tercabut gigi besi aku! hahaha

 

* resepi ni aku guna yg sama kalau masak daging kicap jugak, cuma nk lebih sedap, tambahkan kacang buncis/hijau + carrot,sedap!

 

korang suka tak lauk kicap?

 

* okeh, nak gi kemas baju,nk gi kemas ape yg patut,tak sabar nak gi bermalam & berkubang kat WARISAN RIMBA!! yeeeehaaaaaa dadaaaa~~

24 comments:

Gieyana said...

perghhh..sedapnya Farra..Nureen mmg suka masak kicap nie..:)

Reflisia said...

uiii sodap tue..bukan masz sorang ja suka..satu family feveret ni..!

biasala kan babe, kalau weekdays ni penat skit kan!

Reflisia said...

uiii sodap tue..bukan masz sorang ja suka..satu family feveret ni..!

biasala kan babe, kalau weekdays ni penat skit kan!

nieda said...

menu kita samalah mlm tadi..sedap ayam masak kicap. Malas nk masak sayur akak letak kentang sekali,jadilah..hehe

e.l.i.z.@ said...

wahhh byk betul resipi utk buat ayam kicap ni ek...k.eli buat mmg paling simple je heheh nnt leh la try resepi awk

berkubang jgn tak berkubang kekekek

Mama Zharfan said...

me suka, tp mr hubby kurang suka, so jrg2 je me msk kicap--selera mr hubby dgn me byk benor bezanya-adess

ieda said...

aah dikk alau akak , akak grg sikit . sikit jer .. kasi dia mcm ala2 masak sikit tuu .. kalau tak risau takut x masak dlm heheh :)

ermm sama lah ngan akak dikk masak satu lauk jer .. kalau rajin masak 2 hahah :)

MRS. K said...

slalu i letak cili giling tu.huhuhu

LYAfrina said...

CEDAPNYER!!!

BILA AMBIL PIC TU CANTIK2... MENU TU BERTAMBAH MENYELERAKAN...

mummY2Y said...

my fav tooo..
hmanggaiii lapaunyeeee!

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah sedapnya terbaik dari ladang la kita pernah wat entry hati ayam ma=sak kicap...lebey kurang je la resepi kita ni farra..

Just Call Me Bitt said...

lauk kegemaran bila demam..hehe sebab bila masak bubur tak tahu nak makan ape kan...ape2 pon ok masak kicap...cuma saya lebih suka ikan tenggiri dan telur masak kicap...perghhh macam rasa nak makan la plakkannn ageggee

nurulhudaresad said...

uihhhh....harusss la suka.....mmg masak kicap nih ada baaaaanyak versi....tp asal kaler hitam,sudeyyyy....=)

fafafo said...

Ya Allahhhh..sodapnyeeeee xthn den tgk

h4ni3 said...

my kids kalo makan nasik dgn kicap aje pun jalan... in fact, itu ler favret diorg.. huhu

mama tisya said...

sedap...yum2...kalo ada kicap tkde kuah pn tkpe:) smp mama akak slalu ckp, mcm bdk2 mkn nk kicap aje..hehehe

chugie said...

memang cedap menyengat lah!

[-suziey-] said...

lebih kurang resipi kita..tp style akk masak..akk perap dulu ayam tu..ngn cili blender, kicap, halia n gula..then baru masak..hehe sedap gk style ni..xsuka jenis kuah cair klu masak kicap..hehe

zura@iwan said...

kak pon suka ayam msk kicap ni..hehe..

kak kdg2 men cmpak je farra...x de guna pun bunga lawang bagai tu..haha

mummysyafie said...

dear..nak resipi ni erkk?

Rinna said...

Wahh sedapnyaa masak kicap fara..tgk gambar pun tak nampak menarik sgt.. :)

Kaseh said...

akak sokaaa ayam masak kicapp... makan masak kicap ngan nasi je dah cukup takyah lauk lain..

mama rifQy said...

sangat suke KICAP!!

stranger (: said...

saya ikut resipi nie , tapi trletak tpung jgung byk , teruk jadinya , pekat ya amat ! haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails